EcologieBodemZonnige tot half beschaduwde plaatsen op matig droge tot meestal vochtige, matig voedselarme tot matig voedselrijke, matig bemeste grond. Vaak op plaatsen met een sterk wisselende waterstand (zand, leem, zavel en rivierklei).
GroeiplaatsBermen, grasland (o.a. in weiland met weinig vee, niet te hoog wordend hooiland en uiterwaarden), bosranden, heggen, struwelen, akkers (akkerranden), mierenbulten, langs spoorwegen (spoorbermen), heide (grazige plaatsen), zeeduinen, waterkanten (sloten, greppels, vijvers) en aan de bovenrand van kwelders (schorren).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen, maar vrij zeldzaam in Zeeland, in laagveengeieden en in het noordelijk zeekleigebied.
VlaanderenAlgemeen, maar zeldzaam in de Polders.
WalloniëAlgemeen.
WereldGematigde streken in Europa en Azië. Ingeburgerd in Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurGadella, T.W.J. (1983) Enkele floristische en cytotaxonomische waarnemingen op Schiermonnikoog.
Gorteria 11: 227-229
Kops, J. (1800) Stellaria graminea - Grasaartige Stern-Muur
Flora Batava 1: 55-55
Moeliono, B.M. (1959) A Preliminary Note on the Placenta of Stellaria Media (.) Vil. and Stellaria Graminea . A Possible Axial Origin of Ovula.
Acta botanica neerlandica 8: 292-303
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De vertakte stengels staan soms rechtop, maar meestal zijn ze slap en hangen dan tussen of over andere planten. Ze zijn vierkantig en glad. De zijtakken, die uit de oksels van de onderste bladen groeien kunnen gaan wortelen.
Bladeren De grasgroene bladen zijn spits, lijnvormig tot langwerpig en glad. Ze zijn 2-4 cm lang. Aan de voet groeien wimperhaartjes.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). IJle bloeiwijzen met tien of meer bloemen. Deze zijn wit en 0,5-1,2 cm. De 3-5 mm lange kroonbladen zijn bijna tot aan de voet tweedelig, maar ze zijn minder diep ingesneden dan die van Moerasmuur. Meestal zijn ze ongeveer even lang of iets langer dan de drienervige kelkbladen. Bloemen met vijf stijlen.
Vruchten Een doosvrucht. De vruchten springen open met zes kleppen. De zaden zijn kortlevend (één tot vijf jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.