EcologieBodemZonnige, open plaatsen op droge, voedselarme tot matig voedselrijke, basische grond (zand, zavel en stenige plaatsen).
GroeiplaatsAkkers, pioniervegetaties, bermen, braakliggende grond, opgespoten grond, langs spoorwegen (spoorbermen en spoorwegterreinen), ruderale plaatsen, vluchtheuvels, parkeerplaatsen, tussen straatstenen, grasland (grasvelden, weiland en open plekjes in hooiland), zandstrandjes in het IJsselmeergebied, zeeduinen (langs duinpaden en voormalige duinakkertjes), rivierduinen en ruigten.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen, maar vrij zeldzaam in het noordoosten en zeldzaam in het noordelijk zeekleigebied.
VlaanderenAlgemeen, maar zeldzaam in de duinen en vrij zeldzaam in de Leemstreek.
WalloniëAlgemeen, maar zeer zeldzaam in de Ardennen.
WereldIn alle werelddelen. Vermoedelijk komt de plant oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurBruggeman, C.J.M. (1964) Overzicht der in Nederland gevonden inheemse en adventieve
Erodium-soorten.
Gorteria 2: 49-55
Costerus, J.C. (1923) De groote Reigersbek,
Erodium cicutarium.
Natura 22: 44-45
Dijkhuis, E. & K. Veling (2022) Over de toename van bruin blauwtje en zijn waardplanten
Planten 18: 20-21
Kops, J. (1800) Erodium (Geranium ) cicutarium - Fijnbladige Reigers-Bek
Flora Batava 1: 28-28
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De niet kleverige stengels zijn vaak sterk vertakt. Ze dragen gewone haren met daartussen korte klierharen. De planten vormen soms grote matten.
Bladeren De bladeren zijn vaak rood aangelopen en tot aan de middennerf veerdelig. De deelblaadjes zijn nog een keer gedeeld in smalle, spitse slippen.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). Bloeiwijzen met meestal drie of meer bloemen, Deze zijn paarsrood of wit, 0,8-1,7 cm en meestal met een vlek op de twee bovenste, korte kroonbladen. Soms zonder vlekken.
Vruchten Een kluisvrucht. De behaarde vruchten zijn 1-4 cm lang. De dopvruchtjes hebben onder de indeukingen aan de top een richeltje met daaronder een groefje. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Atlasblokken met waarnemingen
Het aantal atlasblokken (5x5 km) waarin de soort is gemeld binnen een periode van vijf jaar (vanaf 1980) of twintig jaar.
Niet gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en het aantal doorgegeven waarnemingen kan sterk variëren per periode,
dus een trend in verspreiding kan hier niet direct uit worden afgelezen. Het opgegeven jaartal is het eerste jaar van de
periode. Bron: gevalideerde waarnemingen uit de NDFF.
© FLORON & NDFF
download hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.