Ecologie & verspreiding Grasklokje groeit op zonnige tot licht beschaduwde, grazige plekken op matig droge, matig voedselarme tot matig voedselrijke, zwak zure tot kalkhoudende, humeuze grond, zoals zand, zavel, leem, stenige plaatsen en soms mergel. Zij staat in wegbermen, heide, vastgelegde duinen, schraal grasland, lichte bossen, bosranden, op rivierdijken, droge greppelkanten, tuinwallen, oude verweerde muren, langs spoorwegen, bosbeken en onder laanbomen. De plant staat in grasland zolang dat niet over bemest wordt en het gras niet gaat overheersen. In Nederland is Grasklokje algemeen in Zuid-Limburg, op de hogere zandgronden en in het rivierengebied, vrij zeldzaam in het Deltagebied, Gaasterland en de Hollandse duinen tot op Texel. Elders is zij zeer zeldzaam. Grasklokje is kensoort voor de Associatie van Schapengras en Tijm, een plantengemeenschap van matig gesloten, zonnige en droge graslanden op kalkarme tot kalkloze niet te voedselarme zandgrond. Vermoedelijk als gevolg van vermesting en vergrassing gaan Grasklokje en deze plantengemeenschap achteruit in Nederland.
CC-BY-SA 3.0 Niko Buiten, 2024
|
EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde, grazige plaatsen op matig droge, matig voedselarme tot matig voedselrijke, zwak zure tot kalkhoudende grond (zand, zavel, leem en stenige plaatsen en soms op mergel).
GroeiplaatsRivierdijken, langs spoorwegen (spoorwegterreinen), heide, zeeduinen (vastgelegde duinen), grasland (schraal grasland), bermen, droge greppelkantjes, tuinwallen, bossen (lichte bossen en langs bosbeken), bosranden, onder laanbomen en op oude verweerde muren.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in Zuid-Limburg, in het oosten en midden van het land en in het rivierengebied, vrij zeldzaam in Zeeland, Gaasterland en in de Hollandse duinen tot op Texel, elders zeer zeldzaam.
VlaanderenAlgemeen in de Kempen en langs de Maas. Elders vrij zeldzaam, maar zeer zeldzaam of ontbrekend in het kustgebied.
WalloniëAlgemeen ten zuiden van de Amber en de Maas. Elders plaatselijk vrij algemeen.
WereldKoude en gematigde streken op het hele noordelijk halfrond.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurDijkstra, S.J. (1957) De zinkflora.
Natuurhistorisch Maandblad 46: 54-56
Kops, J. (1822) Campanula rotundifolia - Rondbladig Klokje
Flora Batava 4: 281-281
Sloff, J.G. & J.L. van Soest (1939) Het fluviatiele district in Nederland en zijn flora II.
Nederlandsch kruidkundig archief. Serie 3 49: 268-306
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De ronde stengels zijn vaak boogvormig opstijgend. Ze zijn voor het grootste deel kaal en alleen aan de voet zeer kort behaard. Grasklokje heeft zeer korte uitlopers.
Bladeren De wortelbladen zijn rondachtig met een hartvormige voet. De bladrand is gekarteld. De hogere stengelbladen zijn smal lijnvormig met een gave rand. Ze hebben een lange, draaddunne steel.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De hangende, blauwe bloemen zijn klokvormig groot. In de knop staan ze rechtop. De kelktanden zijn lijnvormig en meestal teruggeslagen.
Vruchten Een doosvrucht. De knikkende vruchten zijn kaal en gaan open met gaatjes bij de voet. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.