Ecologie & verspreiding Gevleugeld sterrenkroos is te vinden in het pleistocene deel van Nederland, waar zij vooral groeit in tijdelijke plassen en sporen op bospaden. Daarnaast komt zij voor op droogvallende oevers in het zoetwatergetijdengebied van de grote rivieren. Gevleugeld sterrenkroos ontbreekt in veen en zeeklei gebieden. Het is een beetje gissen hoe zeldzaam of algemeen de soort is. Gevleugeld sterrenkroos is macroscopisch meestal moeilijk van Gewoon sterrenkroos te onderscheiden en daarmee wordt zij waarschijnlijk vaak verward. Het lijkt wel zeker dat Gevleugeld sterrenkroos minder algemeen is dan Gewoon sterrenkroos, maar over de trend van voor of achteruitgang kan geen uitspraak worden gedaan. Op basis van de vorm van zowel de stengelharen als de pollenkorrels is Gevleugeld sterrenkroos microscopisch goed van gewoon sterrenkroos te onderscheiden.
CC-BY-SA 3.0 Bert Lanjouw, 2014
|
EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen op natte, tijdelijk droogvallende, voedselrijke grond of in ondiep, stilstaand, soms langzaam stromend, zoet of zwak brak, matig voedselrijk tot voedselrijk, vaak kalkhoudend water met meestal een zand- of zandleembodem. Zware klei en leem worden gemeden.
GroeiplaatsBossen (moerasbossen, grubben in hellingbossen en drassige bospaden), waterkanten (zoetwatergetijdengebied en weinig begroeide kreekoevers), water (verlandende sloten, greppels, beken, poldersloten, poeltjes en soms in voedselarme sprengen), grasland (trapgaten langs drinkpoelen in beekdalweiland) en baggerstortplaatsen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk vrij algemeen. Niet in Zeeland en in het noordelijk zeekleigebied.
VlaanderenVrij algemeen. Het meest in de Zand- en Zandleemstreek.
WalloniëPlaatselijk vrij algemeen in Brabant, in het Maasgebied en in de Ardennen. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldWest-, Midden- en Zuid-Europa, Noordwest-Afrika en Oost-Afrika. Ook in India. Ingeburgerd in o.a. Australië en Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurBruinsma, J.H.P. (2008)
Praktikum Sterrenkroos - Callitriche. Hartsen, F.A. (1868) Callitriche stagnalis - Poel-Haarstreng
Flora Batava 13: 998-998
Kentgens, J.S. (1911) Door beemd en bosch.
Natuurhistorisch Jaarboek (Limburg) 1: 51-61
Lanjouw, B. & E. van den Dool (1989) Meer aandacht voor
Callitriche's gevraagd.
Gorteria 15: 103-107
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Bladeren De ondergedoken bladeren zijn smal eivormig. Meestal zijn er zes tot acht drijvende rozetbladen. Deze zijn breed elliptisch tot rond en bleekgroen met vaak vijf nerven. Landvormen hebben kleinere en dikkere bladen.
Bloemen Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). De bloemen staan alleen of met één mannelijke en één vrouwelijke bloem in de oksels van de rozetbladen. Bij het openspringen van de helmknoppen zijn de meeldraden kort en staan rechtop, later worden ze langer en buigen ze omlaag. In het water groeiende planten hebben schuin omhoogstaande stijlen, op het land zijn ze neergebogen. De schutbladen zijn sikkelvormig.
Vruchten Een splitvrucht. De vrijwel ronde vruchten zijn bleekbruin en 1,6-1,8 mm. Tussen de breed gevleugelde deelvruchtjes zie je diepe groeven. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.